Mäster Cees

Det här måste man bara applådera: Modernista ger ut holländaren Cees Nooteboom igen. Nu rör det sig inte om förstautgåvor, men om tre böcker som tidigare översatts till svenska och nu kommer i nyupplaga med varsitt förord.

Nooteboom är en mycket egensinnig författare som visserligen kan vara både långrandig och pratig ibland men när han är som bäst faktiskt hör till de allra bästa. Den tidiga Ritualer, en av böckerna i Modernistas utgivning, är en sådan mästerlig bok av en mästare. Den nederländskspråkiga litteraturen är mycket rik, men den har hamnat i en olycksalig skugga här i Sverige.

Men Nooteboom förtjänar givetvis bättre än ett par nyutgåvor. Jag hoppas att ett svenskt förlag tar sig an hans ypperliga Berlinskildring Berlijnse Notities, en sorts dagbok/reportage/essä från tiden kring murens fall. Nooteboom – som var stipendiat och bosatt i Berlin just då – reser runt i Tyskland och noterar vad han ser, allt i ljuset av Tysklands historia och den egna biografin. För några år sedan kom en utökad upplaga med nyskrivna texter om Tyskland efter återföreningen. Den finns översatt till åtminstone engelska och tyska. Hinner Cees få Nobelpriset innan de svenska förläggarna vaknar?

Det här inlägget postades i Litteratur, Tyskland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s