Oscar! Oscar! Oscar!

… är allt som når fram till svenska medier från Sydafrika just nu – senast idag hade DN en helsida om rättegången mot Oscar Pistorius. Jag tycker det är märkligt att valrörelsen inte får något utrymme alls, med tanke på att Sydafrika går till parlamentsval 7 maj, om mindre än en månad. Landet är ändå en av Afrikas mest stabila demokratier, den ekonomiska motorn i regionen och dessutom Sveriges gamla skyddsling.

Ingen tvivlar på att ANC vinner valet den här gången heller. Frågan är om president Jacob Zuma blir det sänke som många trott att han skall bli? I höstas hade han (med ANC-mått) rent genanta opinionssiffror, men nu tycks vinden ha vänt. Också för det största oppositionspartiet, Democratic Alliance, ser det ganska ljust ut, med över 20 procents stöd i opinionen.

För bara några veckor sedan utkom Sydafrikas justitieombudsman Thuli Madonsela med en rapport om de väldiga pengaströmmarna till bygget av Zumas residens i Nkandla. Kritiken var svidande: Zuma och hans familj har otillbörligen gynnats. Madonsela uppmanade Zuma att återbetala pengar till staten och oppositionen hoppade jämfota av glädje. Rapporten måste ha varit välkomnande läsning för alla som ser Sydafrika allt tydligare glida in i nepotism och kleptokrati och förfuska arvet från Mandela och konstitutionen.

Det dröjde inte länge förrän utbildningsminister Blade Nzimande uppgavs stämpla medierapporteringen om Zumas residens som ”lies perpetuated by white people”. (Han kanske glömde bort att Sydafrikas JO, Madonsela, är svart?) Den fria pressen har varit under attack i Sydafrika, från ANC-håll. Samtidigt klättrade landet elva steg till plats 42 (av 180) i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex 2014.

Återstår att se vad som händer – förhoppningsvis snart också i svensk press.

Det här inlägget postades i Gnäll, Politik, Sydafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Oscar! Oscar! Oscar!

 1. Just därför är det ju en fördel att ha tillgång till medier som BBC, CNN, Euronews, Al Jazeera, France II och (på sitt speciella sätt) RT jämte en del tyska kanaler. Även de två förstnämnda får ju avnjutas med en viss försiktighet.

  Även i dessa medier tilldrar sig dock Pistoriusrättegången ett orimligt stort intresse. Du som verkar känna till SA kanske kan förklara varför P. hela tiden säger ”Mylady” när han svarar på den manlige åklagarens frågor. Domaren är visserligen en kvinna men det är ju inte henne han talar till direkt.

 2. magnuspangsal skriver:

  Detta med mylady har jag inte noterat. Intressant! Men jag har alltså ingen förklaring.

  Sydafrikanska medier är för övrigt närmast besatta av Pistoriusfallet – kika in på Beeld till exempel, bildmaterial, bloggar och annat. Hela historien är ju (symboliskt) intrasslad i Sydafrikas samhällsproblem och trauman på ett sätt som jag bara kan ana vidden av.

 3. Ping: Raskortet, igen och igen | Vrakgods på tankens stränder

 4. ”Why do the witnesses say ”milady”?
  It is because they are giving their answers to the judge. ”

  From HLN website

 5. magnuspangsal skriver:

  Aha — tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s