”Mello”

I Tyskland finns sedan 1991 det hedervärda initiativet Unwort des Jahres (‘årets ickeord’, ungefär). En jury med namnkunniga språkvetare och en publicist korar årligen ett särskilt problematiskt ord ur årets flora av glosor som varit i omlopp. Var och en som vill kan skicka in förslag. 2013 års vinnare bland 746 förslag blev Sozialtourismus – motiveringen kan du läsa här.

Man kan tolka det som ett sätt att hyfsa språkbruket, som ett utslag av politisk korrekthet. Syftet är snarare att stimulera till spåkreflektion och språkkritik utifrån vad medborgarna uppfattar som inhumant eller vilseledande språkbruk, och att bidra till att den språkliga medvetenheten höjs. Det är ett utmärkt exempel på hur språkvetenskap blir relevant i samhället.

Om det funnes ett liknande inititativ i Sverige skulle jag inte tveka en sekund: sätt ordet  ”Mello” under debatt!

Nu börjar alltså snart Melodifestivalen. ”Mello” kommer att vara allestädes närvarande under de plågsamma vårvintermånader som ligger framför oss.

Som kortform är ordet givetvis genialt: slagkraftigt och kärnfullt. Så vad är problemet?

Det intimiserar och förgulligar på ett sätt som är typiskt för barnspråk (jämför mellis). Det får hela det osmakliga, dyra och genomkommersiella jippo som Melodifestivalen ju är att framstå som något harmlöst, gulligt, oantastligt, bortom all möjlighet till ifrågasättande. ”Mello” är inte begränsat tilll tävlingarna i Svt. ”Mello” lever i symbios med skvaller- och boulevardpressen. Med löpsedlar om ”kupper”, nakenchocker”, utröstade artister som gråtande lämnar green room och privata dramer inför öppen ridå säljer de sina lösnummer. Det ena tv-spektaklet efter det andra fylls av ”Mellos” till stjärnor upphöjda artister året runt, år efter år.

Jag har inga synpunkter på vad du eller jag kallar Melodifestivalen till vardags (eller helgs). Kruxet är att medierna har gjort ett så intimiserande ord till sitt. Nyligen gjorde jag en ganska ovetenskaplig sökning i Mediearkivet och kunde konstatera att under januari i år har ordet används 174 gånger i sin obestämda form i svensk tryckt press. Räkna med fler träffar framöver.

Men skulle inte medierna granska och ha kritisk distans till samhällets institutioner? Det var visst någon som sa det en gång under en grundkurs i journalistik.

Den mediala användningen av ”Mello” är ett språkbruk som vilseleder, beslöjar och får ett kostsamt spektakel att framstå som mer harmlöst än vad det är. ”Mello” vill skapa konsensus: alla älskar vi ”Mello”. Sätt ”Mello” under debatt.

Det här inlägget postades i Språk, Språkkritik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till ”Mello”

 1. Lena skriver:

  Om jag ska vara ärligt tycker jag att Mello låter lite som stockholmska. Men ett kärt barn har många namn, de flesta sitter väl och hänger framför melodifestivalen på lördagskvällarna? Jag sparar mig till den europeiska finalen istället. Den svenska melodifestivalen har blivit urvattnad, det är numera mest ett sätt för artister att sälja in nya låtar, snarare än att vinna.

 2. magnuspangsal skriver:

  Stockholmska – jag vet inte. Ordet har ju gjort segertåg i hela landet… och är säkert här för att stanna. Snart upptaget i en ordbok nära dig.

 3. Ping: Hur språkkritiken kan fungera: exemplet Nina Björk | Vrakgods på tankens stränder

 4. eklipspringer skriver:

  Jag har alltid trott att ”mellis” betydde ”mellanöl” – en dryck som fanns förr i världen. (Det finns faktiskt fortfarande, t.ex. danska Hof, ett gott alternativ).

 5. magnuspangsal skriver:

  Ja, så hade det ju kunnat vara – men socialt svårt, tror jag, att acceptera betydelsekonkurrens hos ett uttryck om det både skall ha med dagis (förlåt, förskola) och alkohol att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s